Anspråksvalidering

Vänligen ge oss info för att bekräfta äganderätten och validera ditt påstående.
Tecken saknas: 50
Ok, meddelande skickat.
Meddelandet är inte skickat.

Kategorier

Regioner

Som ung kvinna i början av sextiotalet drev Janis Joplin tidens gränser långt innan hon någonsin spelade in en not, oavsett om hon liftade solo till San Francisco som tonåring eller vägrade att dölja sin bisexualitet vid en konservativ Texas-högskola. Och hela tiden studerade hon amerikansk rootsmusik – särskilt bluesångare som Bessie Smith (vars gravsten hon så småningom skulle hjälpa till att betala för) – och hitta sin röst. Holly George-Warren, författare till den upplysta nya boken Janis: Her Life and Music, går med värden Brian Hiatt för ett nytt avsnitt av Rolling Stone Music Now-podcast som går igenom hela historien om Joplins alltför korta liv.Music fans, are you looking to treat yourself to rock concert tickets next year? Luckily, there are plenty of artists planning to take their live shows on the road. Get news about iconic pop-rock stars coming soon.

Det har gått nästan ett halvt sekel sedan hennes tragiska död, 27 år efter en oavsiktlig överdos av heroin, men Janis Joplins liv och musik är fortfarande oerhört resonans. I sin nya landmärke, nya biografi, citerar författaren Holly George-Warren Pink, Amy Winehouse, Lady Gaga och Lucinda Williams bland de många artisterna som har påverkats av den första kvinnliga rockstjärns modiga passion, jordnära, genrerande och ljudande och självtömande vokalkraft. Joplin var en vit unge från en liten stad i Texas som blev förälskad i blues och fortsatte med att definiera den befriande andan i San Franciscos psykedeliska scen i slutet av sextiotalet och växte i språng som konstnär under hennes korta karriär, även när hon kämpade tidens chauvinism och hennes egna demoner. ”Hon omfamnade livet med en glädje grym, även om hon aldrig kunde undkomma ett grundläggande mörker,” skriver George-Warren.


Janis Joplin hedrad med Hollywood ’Walk of Fame’ -Stjärnan

Exakt fyrtiotre år och en månad efter att hon dött, hedrades Janis Joplin med en stjärna på Hollywood Walk of Fame igår. Den rörliga ceremonin innehöll ett anförande av musikbranschen mogul Clive Davis och en akustisk föreställning av Kris Kristofferson, som framförde ”Me and Bobby McGee,” en låt han fängslade som blev en av Joplins signaturhits.

Kristofferson erinrade om att han hörde Joplins återgivande av hans melodi dagen då hon passerade. ”Hennes producent gav mig skivan och den var ganska svår att lyssna på,” sa han till Rolling Stone före ceremonin. ”Jag lyssnade på den på mitt förlagskontor där vi brukade umgås, det var ingen där och jag spelade den om och om igen bara så att jag kunde höra den utan att gå sönder.”

The Woodstock Experience

Om det hela hade varit solsken och urverk, med en snygg vinst på morgonen efter, skulle ingen ha sagt ett annat ord. Istället Woodstock Music & Art Fair, som hölls 15 till 17 augusti 1969, nära Bethel, New York – en flyktinglägerupplevelse officiellt förklarade ett statligt katastrofområde på andra dagen – blev en jubileumsindustri.

Och affärer blomstrar. Förutom dessa sex nya utgåvor, är 1970 dokumentären, Woodstock, ute som en deluxe DVD-uppsättning. 1970 soundtracket och dess uppföljare från 1971, Woodstock Two, är tillbaka på CD. Sedan finns det böcker, replika-tchotchkes och minneshändelser, främst på ett konstgjort masserat minne av helgens oavsiktliga undringar: Mitt i den frusna trafiken, stressad mat och medicinska tjänster och havslam, kan ”En halv miljon ungdomar träffas och ha tre dagar med kul och musik – och har ingenting annat än kul och musik! ”som Max Yasgur, bonden som välkomnade horden på sitt land.

Adjö, Janis Joplin

När Janis Joplin misslyckades med att dyka upp i Sunset Sound Studios senast klockan 18 gav Paul Rothschild, hennes producent, efter det konstiga ”blinkande” som han hade känt hela dagen och skickade John Cooke, en vägchef för Full Tilt Boogie Band, över till Landmark Motor Hotel för att se varför hon inte svarade på sin telefon. ”Jag har aldrig varit orolig för henne förut,” sade Rothschild, ”även om hon hade varit sen många gånger. Det var vanligtvis att hon stoppade för att köpa ett par byxor eller något sådant chick. ”Den 4 oktober var dock en söndag, och det fanns få platser att åka, även i Hollywood. Till och med för Janis.